Vinotéka

Vinotéka


A hazai bortermelés és értékesítés szerkezete az elmúlt években jelentősen megváltozott. Korábban az élelmiszer-kereskedelemben, a minőségi borok kategóriájában, néhány nagy bortermelő volt a meghatározó. Ma már a vevői igény is egyre inkább tükrözi a hazai termelési szerkezet változásait, vagyis a "kisebb" borászatok, egyéni termelők borait is egyre többen keresik.


A bortermelők szeretnének közvetlen kapcsolatokat építeni az üzletláncokkal, de a nagy beszerzési költségek és egyéb nehézségektől sokan visszarettennek, és közvetítőkön keresztül próbálnak eladni. Ami viszont a kiszolgáltatottságukat növeli, és a fogyasztói árakra is kedvezőtlen hatást gyakorol.

Ezekből a tényekből kiindulva a CBA - mint magyar üzletlánc - újszerű beszerzési és értékesítési stratégiával reagált a kihívásokra. Pályázatot írtunk ki, hogy a hazai borkészítés legjavából tudjuk kialakítani minőségi borválasztékunkat. A borpályázatunk fontos eleme volt a legnagyobb házi szervezésű országos borverseny is, ahol az OIV ajánlásait követve, háromnapos borversenyen 60-60 fő borszakértő bírálta a borokat, méghozzá ún. vak kóstolással. A borversenyünk minta elemszáma 530 volt. Az eredmények birtokában kialakítottuk borszelekcióünket, melybe 220 bor kerülhetett be. Első lépésben a legjobb üzleteinkre helyeztük a hangsúlyt, ahol kialakítottuk a Vinotékáinkat. A Vinotékák választékát a kitűnő ár-érték arány és a makulátlan minőség jellemzi. A kedvező feltételrendszernek köszönhetően a termelőktől kedvező árakat kaptunk. Jelenleg a CBA VINOTÉKA hálózatnak 81 tagja van országszerte, ami folyamatosan bővül. Borszelekcióünket évente pályáztatással frissítjük, annak érdekében, hogy az igényes vevőinknek, évről - évre a legjobb minőségi borokkal tudjuk kínálni.

A jó bor különlegessége természetes mivoltából ered. Egészséget hordoz magában a Napnak és Földnek energiáját. Csodálatos folyamatként alakul borrá a mézédes szőlőtermés, áldásos örömet adva az embereknek. Mert a bor az ember számára nemcsak különleges táplálék, hanem szakrális szimbólum is. Természetfelettisége a Teremtő szándékát tükrözi. Erőt ad, vidámságot és reményt, csak okosan kell élni ezzel az ajándékkal, túlzások nélkül, emberi gyarlóságok nélkül. Különösen igaz ez az ünnepeinkre.

Vincze Árpád

vinczeA borokat ajánlja: Vincze Árpád, a CBA főborásza

Borász diplomáját a Kertészeti Egyetemen szerezte 1979-ben. Azóta eltelt évek alatt a bor és pezsgőkészítéssel, értékesítéssel és marketinggel foglalkozott. Ő maga így vall magáról: "Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a munkám és a hobbym nagyon közel áll egymáshoz. Szeretem a jó borokat, a szőlőt, a természetet és a jó társaságot. Korábban a kereskedelmi munka másik oldaláról, mint bor beszállító cég kereskedelmi igazgatója, próbáltam a vevői igényeket kitalálni. Ma új szerepkörben, a CBA főborászként, azokat a borokat segítem piacra jutni, amelyek a jó minőséget kereső vevőinknek okoznak elégedettséget.