A méz gyógyító ereje


A méz gyógyító ereje

Az aranyló méz édes, különleges, tápláló, csodálatos, a természet, a méhek ajándéka. A virágok nektárját összegyűjtve, saját szervezetükben átalakítva a lépek sejtjeiben tárolják. Áldásos hatása nem vitatéma, nemcsak tápláló, de szervezet- és immunerősítő, sebgyógyító, antibakteriális csodaszer.

Az aranyló méz édes, különleges, tápláló, csodálatos, a természet, a méhek ajándéka. A virágok nektárját összegyűjtve, saját szervezetükben átalakítva a lépek sejtjeiben tárolják. Áldásos hatása nem vitatéma, nemcsak tápláló, de szervezet- és immunerősítő, sebgyógyító, antibakteriális csodaszer.

Már 15 ezer évvel ezelőtt is használták, élelmiszerként és gyógyszerként egyaránt. Nagy energiatartalmú, könnyen emészthető, fertőtlenítő hatású, ezért különféle erősítő ételeket, mézbort, mézsört is készítettek belőle, valamint tartósításra is használták. Évszázadokon keresztül fontos kereskedelmi cikként tartották számon, ára a sóéval volt azonos.

Egyes kultúrákban az istenek eledelének gondolták, s a különböző szertartásokon különleges mézes italt fogyasztottak, és nem utolsósorban a cukrot helyettesítették vele.

A gyógyászatban sebek gyógyítására, lázra, székrekedésre, epebántalmakra ajánlották. Csökkenti a fájdalmat és a megfázás tüneteit, enyhíti a gyomor- és a kiválasztószervi panaszokat, segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Tisztító, nyugtató hatású, tonizál, ezért a szépségápolásban is fontos szerephez jutott.
Többfajta méz létezik, akác, napraforgó, gesztenye, fenyő, stb. A leghasznosabbnak az akácmézet tartják. Magas kálium-, kalcium- és kéntartalma miatt szinte mindenre gyógyír.

Nézzük meg egy picit közelebbről, melyik fajta miben tud a leghasznosabban segíteni:

  • Megfázásra egyértelműen az akácmézet ajánlják, langyos teában egy-két teáskanállal kell elkeverni. Fontos kihangsúlyozni, hogy langyos legyen a tea, hiszen a forróság elpusztítja azokat a hasznos enzimeket, aminosavakat, ásványi anyagokat, amiknek gyakorlatilag a gyógyulást köszönhetjük.
  • Torokfájásra akácméz vagy repceméz javasolt, ezeknek ugyanis fertőtlenítő hatásuk van.
  • Immunerősítő kúrához szintén akác- vagy repceméz, valamint a vegyes virágméz a segítség.
  • Érzékeny gyomornál a legfontosabb, hogy napraforgómézet kifejezetten tilos használni. Akácméz és repceméz viszont nagyon sokat segíthet, már napi pár kiskanál fogyasztása is.
  • Férfiproblémákra, mint a prosztata okozta vizelési nehézségek, a napraforgóméz a legjobb.
  • Általános egészségmegőrzésre naponta egy-két teáskanál, de maximum két evőkanál/nap az ideális. Sokan például nyáron eszik kúraszerűen, hogy így készüljenek fel a téli hónapokra. Érdemes ezt egyszer kipróbálni, nem nagyon lesz gondjuk a megfázással télen.

A méz jótékony hatásait tehát a benne található 100-nál is több aromaanyagnak, 28-féle aminosavnak, 12-féle ásványi anyagnak, 10-féle szénhidrátnak, 8-féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak és baktériumölő anyagoknak köszönhetjük.

A propolisz
Kevesen ismerik. Én egészen jól, mert apukám gyerekkoromban tömte belém. Nem szerettem az illatát, elszaladtam, amikor láttam, hogy jön a kanállal. De visszagondolva megérte, sosem voltam nagybeteg.

Mi is az a propolisz?

A propolisz görög szó, aminek jelentése: a város védelmi rendszere. A propolisz (más néven méhszurok) a méhek által gyűjtött ragacsos anyag, amelyet rügyekről, bimbókról és fakéregről gyűjtenek, és bizonyos mirigyváladékukkal kevernek össze. A propolisz több mint 300 különféle anyagból tevődik össze, főleg viaszból, gyantából, illóolajokból és virágporból áll. De jelentős mennyiségben tartalmaz flavont is, amelynek gyógyító és egészségmegőrző hatását csak manapság kezdik igazán propagálni. Ezenkívül tartalmaz még vasat, rezet, magnéziumot, kalciumot, szilíciumot, mangánt, cinket, alumíniumot, kobaltot stb. Egyszóval természetes csodaszer! Lehet kapni mézzel keverve, tinktúrában, tabletta formájában, bátran válogassunk kedvünk szerint. Fontos, hogy a propoliszos készítményeket (tinktúra, tabletta, propoliszos méz) étkezés előtt negyedórával érdemes fogyasztani és érdemes először egy pici adagot bevenni, mert súlyos allergiás rohamot is okozhat!

Fogyasszuk ez a csodaszert, akkor is, ha nem vagyunk betegek!